14 November 2009

.::Selena Gomez::.


sape xkenal minah nie,meh sini nk tolong kenalkan sket..
nie la selena gomez(http://www.imdb.com/name/nm1411125/)
..
entah la..2,3 ari ni dop layan citer die je..
tengok balik muke die kiut gak,haha(mmg kiut pom)..
dah la mude lg,umur baru 17(sweet seventeen tu).
.


dah la berlakon power..
leh nyanyi lgi(http://en.wikipedia.org/wiki/Selena_Gomez_and_the_Scene)..
menari pom boleh...

wahh,hebat betol die..haha

antara citer ak layan dlm minggu ni:

1)Princess Protection Program
2)wizards.of.waverly.place.the.movie
3)Wizards on Deck With Hannah Montana
4)not another cinderella story


p/s:ak dah jatuh hati la kat minah nie..wawakaka
tengok kat muke die,teringat kawan kat matriks dulu..pheewitt(ehem2..)
(^_^)Y

05 November 2009

.::Malas Berkata-kata::.

tubuh badan sakit...

otak lemah...

mata rapat terpejam..

telinga gagal mendengar..

mulut kelu tertutup..

hidung mati menghidu..

aku letih,letih,letih..

mode:study week..ZZzzzZZZzzz...

p/s:letih2 gak..bukit jalil kene pergi..
moga kelate mng Piala Malaysia..

gomo klate gomo~

24 October 2009

Terlena



aku xdapat tido..
.
tido pom xlena..
.
ak takut nak tido..
.
takut terlena...

p/s:maafkan aku klu ade salah dan silap selama nie dgn sesiapa pom..
jika ak te
rlena dan xbangun2!!!ampunkan aku

23 October 2009

Gonna miss Him

Petang td ak dikejutkan dgn satu panggilan dr member ak kat Shah.Alam..die jarang telefon,slalunye kami berhubung secara sms je...tp,ptg td mmg mengejutkan aku dgn panggilannya memberitahu,one of my best friend,Mohd Hanafi B.Mohamed dah x ade lagi,beliau telah meninggalkan dunia ni akibat daripada kemalangan ketika hujan lebat dgn menaiki motor dlm perjalanan pulang drpd rumah abg beliau..


Kelu lidah,smbil titisan mutiara berkilau mengalir dr mata aku..ak cuba mengesat dan bykkan bersalawat,still masih terkejut.Duduk bersendrian didalam kegelapan smbil hembusan kabus putih drpd nikotina winston dihembuskan ke dada langit,mengimbau kembali kenangan dan zaman dulu.Suka duka,riang tawa,byk sgt..tp tu semua dulu,kenangan dulu..masa berlalu terlalu pantas..


Sama kelas dgn ak dr form1 hingga form3 kat Maktab Sultan Ismail,kami sama2 berpindah sekolah ke MRSM Pengkalan Chepa,walaupun xsekelas kat sana,tp klas kami still bersebelahan,sama2 berebut makan di dewan selera,sama2 layan citer movie korea..
Walaupom pernah bergadoh,smpai xbertegur sapa tyme sekolah dulu2,tp sms dr arwah yg memohon maaf dahulu mendekatkan kembali ikatan yg terputus..


sori pi utk segala kesalahan aku,xsempat bertemu tyme raya aritu..namun takdir dah menentukan segalanya..Aku dah halalkan segala2nya utk kamu..Moga roh kamu dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org2 soleh..

Gonna miss him a lot~

al-fatihah

19 October 2009

Steel Hearts- She's Gone



She's gone,
Out of my life.
I was wrong,
I'm to blame,
I was so untrue.
I can't live without her love.


In my life
There's just an empty space.
All my dreams are lost,
I'm wasting away.
Forgive me, girl.


(Chorus)

Lady, won't you save me?
My heart belongs to you.
Lady, can you forgive me?
For all I've done to you.
Lady, oh, lady.


She's gone,
Out of my life.
Oh, she's gone.
I find it so hard to go on.
I really miss that girl, my love.


Come back into my arms.
I'm so alone,
I'm begging you,
I'm down on my knees.
Forgive me, girl.


(Chorus x2)

Lady, oh, lady.
My heart belongs to you.
Lady, can you forgive me?
For all I've done to you.



p/s:lagu nie mmg meruntun perasaan,sape2 yg bru lps brake up ak syor kan jgn dgr lagu nie..plezz
aku pom termenung jauh pabila mendgr lagu nie

16 October 2009

Bukan Nasihat tp Teguran...

WoWowowo..
Nie bkn nasihat okey..haha
nie adalah teguran yg membina..

lu pikir la sendirikan...
klu nak cakap,depan2 la brother,
wat per nak sindir2..

xde pekdahnye.. terus terang kan senang..
kite xsakit ati,demo pom xsakit gok..ke guano?

plezz la jgn
dgn semua kata2 tu..

dan tolong la..
dgn mudah sgt setuju dgn sesuatu isu tu..

try la

buang semua


kadang2 hidup nie kite kne gak

and

cube ntok nilai diri kita,baik ke buruk..


kalau de salah silap belajar la utk


idop nie juga kdg2 kne blaja

kite kene cuba utk



and try to

pasti nnti idop gembira,pabila dh xde msalah...


tyme tu kite boleh

and



p/s:ini bukan sindiran tp teguran..huhu

13 October 2009

CORETAN KARUT..



Dari semalam lg,byk sgt problem yg berlaku.Entah nak kata hari mlg atau lucky day pom ak xtahu.Yang pasti semua yang berlaku melibatkan masalah aje.


1st sekali semalam mmg waktu moody day ak..haha.Pada waktu mlm,rumah kiteorg kne serbu dgn felo(warden la),ade probs sket,sampai xpasal2 aku yg xbersalah pom tetiba tertarik dengan sendirinya ibarat magnet kearah permasalahan itu.

Aku cube utk memback-up member ak,tetapi entah macam mane leh terkantoi,akhirnya ak dibrain wash siap kene slow talk,nasihat dan segala mcm la..Menyebabkan aku terpaksa mengaku kesalahan..haha

Anyways,felo tu baik je sebenornye.Ntah mcmmana la leh kantoi,Insaf baii..siap salam 2,3 kali..huhu

Lps tu,waktu pagi td..ak siap bgun awal la,nseb baek terjaga awal..kunun nye leh siap awal nk ke klas la..haha..kiteorg gerak pkol 9.10pg ntuk naik bas,mcm slalu la.Satu jam perjalanan kot ke Kampus Pekan tu,seksa2..Bas bergerak lbh kurang pkol 9.30pg..klu nk ikotkan mmg ngam2 la smpi klas..Klas start pkol11pg..

Lebih kurang suku perjalanan dh bas gerak,tiba2 driver tu pusing balik..ak dh pelik,igtkan bas xde minyak ke,mana la tahu nk p cri stesen myk dlu ke..Last2 bas msk blik kwsan kediaman kiterog,sebabnya nk amik beberapa ekor manusia nie yg terlepas bas..

Adoii,ak pom xtahu kuasa ape bdk2 tu pakai smpai pakcik driver tu leh patah blik lg pergi amik diorg,spoiler betol..Kitorg smpi lbh kurang pkol 11.15pg..Mmg dh lwt nk msok lecture hall,tp kiteorg wat muke selamba je redah gak disebabkan arini ade KUIZ.KUIZ tu bai,disebabkan msok lwt lecturer xnk kasi kiteorg jwb..huuhu..

Disebabkan keazaman yg tinggi kiteorg slow talk baik punyer,tarak jual la ngan lecture tu..Akhirnya die cair,boleh la kiteorg jwb kuiz tu..huhu

p/s:tp ak still xpuas ati an bdk2 yg terlepas bas tu,mcm ne diorg leh de kuasa pgil pakcik bas tu balik amik diorg..musykil2..

11 October 2009

Nasihat Mengubah Kehidupan!!!



Pertama
Bersedekahlah kpd org lain yang lebih daripada yang mereka perlukan dan lakukanlah dengan penuh kerelaan.

Kedua
Kahwinilah lelaki/wanita yang gemar anda berbicara dengannya,kerana kemahirannya berbicara antara satu dengan lain akan menjadi lebih penting pabila usia semakin tua.

Ketiga
usahla percaya perkara yang anda dengari,berbelanja la seberapa yang ada dan tidur lah seberapa lama yang perlu
.

Keempat
Apabila kamu berkata "aku cinta padamu" maka tunaikan lah.

Kelima
Apabila mengatakan, "maaf"..tenunglah matanya.

Keenam
Bertunanglah sekurang-kurangnya 6bulan sebelum diijapkabul.

Ketujuh
Percayailah cinta pandang pertama.

Kelapan
Usah tertawakan impian orang lain,manusia tanpa impian tidak memiliki apa-apa.

Kesembilan
Cintailah seseorang sepenuh hati dan penuh kasih sayang.Sesungguhnya anda akan terasa seolah-olah anda tersiksa,tapi percayalah itulah satu-satunya untuk melengkapkan kehidupan ini.

Kesepuluh
Jika berlaku perselisihan pendapat,bertengkar lah secara aman.Usahlah menyebut nama sesiapa ketika bertengkar.

Kesebelas
Usahlah menilai seseorang berdasarkan peribadi keluarga mereka.

Kedua belas
Berbicaralah secara perlahan,dan berfikirlah secara pantas.

Ketiga belas
Apabila seseorang bertanyakan soklan anda tidak gemari,lontarkan lah senyuman dan jawablah"kenapa anda hendak tahu".

Keempat belas
Apabila anda kerugian,janganlah anda jadi kurang ajar..

Kelima belas
Apabila menyedari anda melakukan sesuatu kesalahan,usahlah berlengah untuk perbetulkan..

P/s:aku pom manusia biase,bkn nya makhluk asing yg hebat..ak mmg xlayak nk bagi nasihat,tp setahu ak kita sesama manusia haruslah sentiasa saling ingat mengingati,agar nnt x terpesong.Kalau ak de wat salah an sesiapa tolong la bgtau,xpom betolkan lah..ak dah buta hati ntok terima sindiran2.Aku open-minded yg leh terima sesuatu yg betol dan utk kebaikan.. okeyh say peace!!!

10 October 2009

BeToL ke ???



"Kita tak boleh buat semua orang suka kita, sebab kita pun tak suka semua orang... Kan?"




p/s: am I eccentric person???

08 October 2009

I feel like want to touch that blue sky,
then feel the breeze of cloud coldness,
but I can't..
it's only my dream,

I waiting for the rain,
walking silently through the rain,
without nobody know that I was crying,
my face can smile,
but my heart was bleeding,

terlalu jauh dia berada,
terasa sepi didalam dada,
itu semua hanya suatu petanda
apa yang ada hanya kenangan diminda,

berlari beribu-ribu batu,
setinggi gunung aku mendaki,
menyelam sedalam lautan biru,
bermandikan mentari,
di tengah padang pasir gurun,
tanpa panduan arah tuju,
hanya kau dan aku,
diatas batu besar aku sujud padamu,
ku angkat tangan memohon petunjuk dari Mu

I want to fly far-far away,
where there's no people know me


p/s:nurkilan dari hati yg sepi dan terguris...

04 October 2009

Muse-Uprising


The paranoia is in bloom, the PR
The transmissions will resume
They'll try to push drugs
Keep us all dumbed down and hope that
We will never see the truth around
(So come on!)

Another promise, another scene, another
A package not to keep us trapped in greed
With all the green belts wrapped around our minds
And endless red tape to keep the truth confined
(So come on!)

Chorus
They will not force us
They will stop degrading us
They will not control us
We will be victorious

Interchanging mind control
Come let the revolution take its toll if you could
Flick the switch and open your third eye, you'd see that
We should never be afraid to die
(So come on!)

Rise up and take the power back, it's time that
The fat cats had a heart attack, you know that
Their time is coming to an end
We have to unify and watch our flag ascend

Chorus
They will not force us
They will stop degrading us
They will not control us
We will be victorious

Hey .. hey ... hey .. hey!
(repeat)

Chorus
They will not force us
They will stop degrading us
They will not control us
We will be victorious

Hey .. hey ... hey .. hey!
(repeat)

01 October 2009

.::Cintakah!!! Sukakah???::.


1- Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan
berdegup kencang. Tapi di hadapan orang yang kita
suka, hati kita akan gembira.

2- Di hadapan orang yang kita cinta, musim
sentiasa berbunga-bunga. Di depan orang yang kita
suka, musim itu cuma berangin sahaja.

3- Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang
kita cinta, kita akan kaku. Tapi jika kita melihat
ke dalam mata orang yang kita suka, kita akan
tersenyum.

4- Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi
malu. Di depan orang yg kita suka, kita akan
tunjukkan imej yang sebenar.

5- Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk
berkata-kata. Di depan orang yang kita suka, kita
akan bebas berkata apa saja.

6- Kita tidak akan merenung mata orang yang kita
cinta. Tapi kita akan selalu merenung mata orang
yang kita suka.

7- Bila orang yang kita cinta menangis, kita akn
turut jua menangis. Bila orang yang kita suka
menangis, kita akan cuba untuk membuat dia gembira.

8- Perasaan cinta bermula dari kata. Perasaan suka
bermula dari telinga. Jadi, jikalau kita berhenti
menyukai seseorang yang kita suka umpama kita
membuang telinga kita. Tapi jika cuba menutup mata
cinta berbuah menjadi airmata. Setiap orang yang
hidup akan mengalami ini dalam hidup mereka

28 September 2009

kelakor koh3..

Kisah Tiga Sahabat Dan Buah
Tak sah kalau tak share sama korang..lawak lah beb

Amat, Daud dan Budin tersesat di dalam hutan sewaktu memburu. Mereka kemudiannya ditangkap oleh sekumpulan orang asli yang merupakan cannibal.

Sewaktu dihadapkan ke ketua puak cannibal, ketua puak mengatakan
mereka tidak akan dijadikan sup dan dimakan jika mereka lepas ujian
yang akan diberikan.. Mereka dikehendaki pergi ke dalam hutan dan
mencari 10 buah yang sama jenis. Lalu mereka pun pergi la ke dalam hutan bersama2 beberapa orang asli yang akan mempastikan mereka takkan lari.

Amat kembali dan membawa 10 biji buah epal. Ketua puak cannibal itu

kemudiannya berkata ""Kamu dikehendaki menyumbat kesemua buah2 tersebutkedalam lubang bontot kamu tanpa sebarang ekspressi diwajah kamu atau kamu akan dimakan!"". Maka bermulalah sesi menyumbat buah epal ke dalamlubang bontot Amat, SATU!!! jerit semua orang-orang asli.Belum sempatepal kedua disumbat, Amat sudah menjerit kesakitan, lalu Amat diikat dan diletak dalam kawah besar untuk direbus jadi sup.

Daud pula kembali membawa 10 biji anggur. Ketua puak menerangkan
perkara yang sama kepada Daud. Daud merasa takdelah susah mana.
Dari jauh Amat daridalam kawah mendengar orang-orang asli menjerit
SATU!!! DUA!!!! TIGA!!! EMPAT!!!
LIMA!!! ENAM!!! TUJUH!!! LAPAN!!!!,
tiba-tiba Amat terdengar Daud ketawa terbahak-bahak.

Beberapa minit kemudian Daud diletakkan bersebelahan Amat dalam kawah besar.
""Weiii yang ko gelak apehal???... ko dah nak lepas tadi dah!!"" bentak Amat kepada DaudDaud jawab ""takleh tahanla beb...tengah aku relax2 sumbat anggur tiba2
Budin balik bawak durian 10 bijik""..

p/s : Kalau tak de senyuman terukir mmg korang hati batu la..

22 August 2009

MELAYU vs CINA (GADOH)


gelap..
ape yg aku lihat hanyalah kegelapan..
mata ini untuk melihat..
tapi apa yang nak dilihat..
jika semuanya gelap..
ini cerita aku,cerita kami..
cerita kita yg hidup dlm kegelapan..
berikan kami cahaya,agar dapat kita melihat semula..

kita x buta..
kita hanya hidup tanpa cahaya..
yang membolehkan kita melihat..
lihatlah sekarang..
bukalah mata..
aku dan kamu.
apa bezanya..
warna kulitkah..
bahasa pertuturankah..
budaya,keturunan..apa???
itukah alasan untuk kita bermusuhan..
jika ya..
kami rela dibutakan mata..
dari hidup dalam kegelapan..

bapa saya kata..
kita orang cina mesti kerja kuat..
negara ini melayu punya..
melayu xguna..
melayu xhormat sama org cina..
jadi saya pom xsuka sama org melayu..
melayu bodoh,melayu pemalas,penindas..
aku hanya kawan dengan org cina..


aku xde kwan lain selain melayu..
aku diajar cina bahawa bangsa penipu..
aku percaya..
jangan bagi cina kuasa nnt melayu hilang negara..
aku percaya..
aku jadi benci dekat mereka..
aku diajar bahawa cina adalah musuh..
aku percaya dan aku benci mereka..

woit..ba*i..
lu boleh pergi mati...

aku tersepit..
aku xboleh lari..
aku yg selalu jadi mangsa...
kamu melayu,cina..
hanya pikirkan tentang korang..
bagaimana dengan aku..
korang ingat aku apa..
binatang,yg xde perasaan..
yg boleh korang sepak terajang..
sampai bila korang nak tolak aku..
sampai ke dinding..
sampai aku mengamok membunuh..
itu yang korang nak...
aku hanya mahu berkawan..
hidup bersama..
macam saudara..
hentikan pergaduhan ini..

cikgu kata aku bodoh..
pemalas..
aku pergi sekolah nak belajar..
tapi,diorang semua sibuk pikirkan rating sekolah..
nak jadikan sekolah nombor satu konon..
hei,nombor satu untuk sapa..
untuk diorang atau kitorang...
aku xsuka hidup aku ditentukan..
aku nak tentukan hidup aku sendiri..
dekat sekolah..
aku dilarang untuk berfikir...
tapi aku diajar untuk mengikut...
ini bukan sekolah namanya..
ini penjara...
aku bukan bodoh..
tapi aku bosan...
aku memberontak..
sebab aku xsuka sekolah yang bosan dan bodoh ini..

pst:aku xde keje dop taip dialog teater diorg...




21 August 2009

TV/TV (NOT ENOUGH RED)


Tv/tv - Good Cop Bad Cop

She waits curled up on the floor
waiting for an answer
Her face is flowing like champagne
running like the colors of her favourite Monet

one minute she is like ?
one minute she is like a hurricane
spinning me round again

good cop bad cop
tell me when it's gonna stop
one step forward ? its over
over and over
tell me if you're gonna be the
good cop bad cop
waiting for the gunshot say it ?
its over over and over
tell me when it's gonna stop

tonight i'm sleeping in my car
freezing at the corner of last night
in tompkins square park

one minute she tastes like ?
one minute feels like she's all ive got
face down and ?

good cop bad cop
tell me when it's gonna stop
one step forward ? its over
over and over
tell me if you're gonna be the
good cop bad cop
waiting for the gunshot say it ?
its over over and over
tell me when it's gonna stop

your love is a prison
you put me away for life
your love is a prison
and i cant escape this time

your love is a prison
you put me away for life
your love is a prison
and i cant escape this time

good cop bad cop
tell me when it's gonna stop
one step forward ? its over
over and over
tell me if you're gonna be the
good cop bad cop
waiting for the gunshot say it ?
say that its over over and over
tell me when it's gonna stop

tell me when it's gonna stop

pst:leh tahan la lagu nie,klu layan sorng2..hehe

28 July 2009

Hujan-MUDA

Tamatlah zaman persekolahan
Masih dihantui memori
Waktu kecil waktu yang gemilang
Oh Tuhan ku tak mahu pergi

Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua tak akan membesar
Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua akan bersama selamanya


Tak lupa pelbagai peristiwa
Waktu pergi mengaji
Ponteng kerana ku macam tak biasa
Hoo..oo..

Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua tak akan membesar
Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua akan bersama selamanya

p/s:malas nak kate ape,sume org de peristiwa gembira tyme muda kan!!!

31 May 2009

MODIFIKASI YAMAHA...


Tyme aku tengok article pasal modifikasi motor Yamaha 135LC amat2 mengujakan ak,klu korang nak tau klu kat Thailand diorang panggil Yamaha Spark 135(bkan spark citer Remp-it), Klu kat Filipina diorang panggil Yamaha Sniper(ganas gak bunyinye) manakala klu kat INdonesia diorang panggil Yamaha Jupiter MX,wah banyak betol nama nye,aku ingat kat Malaysia je ade dipasarkan tp mcm kete gak ade la sikit perbezaan untuk memenuhi permintaan dan kehendak pengguna di sesebuah negara itu..motor ni adalah very sofistikated macam motor itik(de nampak cam itik ke,muncung die kot)..haha sangat laju and compentensi...klu korang suke modified motor koranag akan jadi lebih lawa,macam motor kat gambar tu(feveret ak tu,kaler ijo lg..)

kalau kat Malaysia kite tengok motor nie amat mengujakan,tp klu tgok kat negara2 sebelah kite,motor yg dikeluarkan oleh Yamaha lagi power,karen gitu...

korang leh la tengok perbezaanye dan banding2kan...
p/s:ak tgh kumpol duit nak amek satu,sape2 nk sponsor k dipersilakan...ahaks



YAMAHA 135LC(MALAYSIA)





YAMAHA JUPITER MX(INDONESIA)





YAMAHA SNIPER(FILIPINA)





YAMAHA SPARK (THAILAND)

09 May 2009

SELAMAT HARI IBU ~10 mei

Bila dahaga, yang susukan aku.... mak
Bila lapar, yang suapkan aku.... mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak
Click Me! Bila bangun tidur, aku cari.... mak
Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak
Bila nak bermanja, aku dekati.... mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak
Click Me! Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.... mak
Bila nakal, yang memarahi aku.... mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma.... mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak
Bila takut, yang tenangkan aku.... mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak
Aku selalu teringatkan .... mak
Bila sedih, aku mesti talipon.... mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak
Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku.... mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk..... mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak
Click Me! Yang selalu berleter kat aku... mak
Yang selalu puji aku.... mak
Yang selalu nasihat aku.... mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... mak
Selamat Hari Ibu..

18 April 2009

SAKIT ATI - ITA TIKAS

Assalamualaikum

Hasil maklumat yang kami baru terima daripada Pihak JBA, pam yang telah dibaiki tempoh hari kembali rosak menyebabkan gangguan bekalan air masih berlaku. Pihak JBA dalam proses menyelenggara kerosakan tersebut seberapa segera. Oleh demikian diminta semua staf dan pelajar berjimat cermat bagi mengelakkan berlakunya terputus bekalan air. Pihak kami telah memohon bantuan bekalan lori air daripada pihak JBA. Sekiranya terdapat perkembangan terbaru, pihak kami akan memaklumkan dari masa ke semasa. Segala kesulitan amat dikesali. Sekian


ANTARA NOTIS YG AK PALING BENCI NAK BUKAK,TAHU X ??(itu yg kite xtahu)
masuk ari ke-3 dah nie bai,perot wa dah start sakit nie,xtenang idop wa camnie,nk study kompen dah xmasuk,dop pikir mende lain je...haha,camner nak exam nie,PM org Pahang,bru je lantik,td bru wat majlis sambutan,dekat bebenor ngan UMP nie,sakit ati wa nie..sape yang tau....camner nie,haaa lu pikir la sendiri.....

manusia leh idop 7hari tanpa makanan..
manusia xleh idop tanpa air....

xtenang idop ini...

09 April 2009

musik atau kisum

musik...
adakah musik merosakkan pemikiran kita...
adakah,kita sendiri yang merosakkan diri kita...
lantas tidak menyedari hakikat ini...
dan terus menyalahkan akan benda lain...
benarkah...
apabila bermain dan mendengar musik...
fikiran kita akan menjadi semakin lembab...
hingga sukar untuk mengingati sesuatu...
seolah-olah hidup kita hanya untuk musik...
ramaikah...
cerdik pandai hari ini...
mereka juga ada mendengar musik...
dan mungkin,musik adalah sumber inspirasi kepada mereka....
untuk lebih berjaya...
tolong aku...
aku dalam kekeliruan...
masalah nie dah lama membelenggu hidup aku...
p/s:klu ada sumber petikan tentang baik buruk musik...pls share ..

07 April 2009

KAWAN DAN AKU

Kata Mak,Kawan tu ibarat lebah,Abis madu sepah dibuang...
Kata Ayah,Kawan tu umpama bunga ros, Dipandang cantik,Dipegang sakit...
Kata Atuk,Kawan tu seperti air,Terus mengalir...
Kata Nenek,Kawan tu bak bulan,Dipuja dan disanjung,Tapi nun jauh di sana...
Kate Sedare,Kawan tu macam makanan,Kawan makan kawan...
Kata Abang,Kawan tu seperti lembu,Mengikut saje ape dikata...
Kata Kakak,Kawan tu tak ubah macam durian,Bau je busuk,Tapi sedap dimakan...
Kata Adik,Kawan tu macam biskut,Kejap ade kejap takde...
Kata Aku,Kawan tu tak kisahlah camner,Walaupun dier...
IBARAT LEBAH,UMPAMA BUNGA ROS,SEPERTI AIR,BAK BULAN,MACAM MAKANAN,SEPERTI LEMBU,TAK UBAH MACAM DURIAN,MACAM BISKUT,
Dier tetap kawan...
Tw x sebab ape?
Skali aku dah kawan ngan dier,Selamenyer dier tetap kawan aku,Itu cara aku berkawan...
Walaupun kita ader kekasih,Tapi,Teman tetap paling setia...
Walaupun kita punyai harta yang banyak,Teman tetap paling berharga...

30 March 2009

WATACHING~layan perasaan beb~

KEMBALI PULANG (KANGEN BAND)

bintang terlihat terang
saat dirimu datang
cinta yang dulu hilang
kini kembali pulang

lihatlah dia mulai bernyanyi
coba merangkai mimpi
cinta yang dulu pergi
kini datang kembali

wajahmu mengingatku
dengan kekasihku dulu
wajahmu mengingatkan
dengan masa laluku

reff:
kekasih yang dulu hilang
kini dia tlah kembali pulang
akan ku bawa dia terbang
damai bersama bintang

kekasih yang dulu hilang
kini dia tlah kembali pulang
betapa senang ku dendangkan
dan takkan ku lepaskan

wajahmu mengingatkan
kudengan kekasihku dulu
wajahmu mengingatkanku
dengan masa laluku

25 March 2009

JOM BELAJAR BAHASA KLATE LAGI..

Seperkara lagi, ada di antara perkataan dalam penggunaan biasa loghat Kelantan di anggap TABOOdalam loghat yang lain, atau sekurang-kurangnya tak manis didengar pengertiannya di dalam loghat tempat lain...Yang popular digunakan antaranya:

CEBOCK : kita maksudkan 'cedok', selalunya untuk cecair, mencedok air. Banyak tempat sebelah pantai barat membawa maksud "basuh b***k"(istinja).

PPATAK : kita maksudkan 'paling bawah'.(In english we call BOTTOM) Mencarut bagi mereka...

JEBUR : kita maksudkan 'botol' (kurang popular sebenarnya, tapi org tua-tua masih guna perkataanni...) Kalau silap dengar, lain maksudnya.

KOTER : kita maksudkan "kelapa tua yang kering tak berair" (ingat slogan CAWAT KOTE?) di kebanyakan tempat, ianya mencarut juga!!

TTINO : kita maksudkan 'perempuan' tapi bila sebut BETINA, ramai yang marah.(begitu juga JATE...)

AIR TUAK : kita minum di bulan puasa, buat berbuka!!! Bagi orang luar, TUAK adalah Haram (samataraf dengan TODI & ARAK...)Yang fresh & manis tu dipanggil NIRA.

NNATE : kadangkala "simbol" kemesraan antara kawan...cuba direct translate jadi
BINATANG...Boleh bergaduh nanti...

SUKU SAKAT : bagi kita,bermaksud "tidak kena mengena", bagi org KL,ia bermaksud "kaum kerabat" contradict betul!!!sprt gak perkataan bujang (buje) membawa erti janda di Kelantan.

SIAL = sembuh

JOM RENUNG2 BERSAMA

Siapakah orang yang sibuk ?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s


Siapakah orang yang manis senyumannya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.


Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia.


Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk - numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.


Siapakah orang yang cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.


Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.


Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.


Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka.


Siapakah org yg KEDEKUT ?
Orang yg kedekut ialah org yg membiar atau tidak membaca posting ini begitu sahaja, malah dia tidak akan menyampaikan pula pada org lain.
Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain...

14 March 2009

GAMBAR ANAK SAPA PULAK NIE???


Ape nie????



Nie adalah.......


GAMBAR BISKUT YG DIBUAT DGN SERBUK ALMOND...



Sebijik sama ngan baby betol kan...



p/s: ADAKAH ANDA SANGGUP "MENELANNYA"...


NAK JIWANG GAK LAA...


IF YOU LOVE SOMEBODY,


SET THEM FREE,


IF THEY RETURN,


THEY WERE ALWAYS YOURS.


IF THEY DON'T, THEY NEVER WERE.....



p/s: ayat touching nie....

07 March 2009

Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap: woow, cool gila...
kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus...


kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody's perfect

kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: memang.... muka pun macam pecah rumah!


kalau lelaki handsome menolong perempuan yang diganggu
perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!

kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia...


kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: sepadan sangat...
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan itu!


kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..

kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:...(terdiam, tapi telunjuknya
meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)...


kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: perasaannya halus...penuh kasih sayang

kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi...


kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: matching... hebat luar dalam

kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?...


kalau lelaki handsome tak mahu bergambar
perempuan akan cakap: pasti takut kalau-kalau gambarnya tersebar

kalau lelaki tak handsome tak mahu bergambar
perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?...


kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen

kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu....


kalau lelaki handsome bersedih hati
perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on
kalau lelaki tak handsome bersedih hati
perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?


p/s: patut ke dorg nie ???
kesian la 'mereka' nie..hikhik

BEZA CINTA DAN SUKA

1- Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan
berdegup kencang. Tapi di hadapan orang yang kita
suka, hati kita akan gembira.


2- Di hadapan orang yang kita cinta, musim
sentiasa berbunga-bunga. Di depan orang yang kita
suka, musim itu cuma berangin sahaja.


3- Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang
kita cinta, kita akan kaku. Tapi jika kita melihat
ke dalam mata orang yang kita suka, kita akan
tersenyum.


4- Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi
malu. Di depan orang yg kita suka, kita akan
tunjukkan imej yang sebenar.


5- Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk
berkata-kata. Di depan orang yang kita suka, kita
akan bebas berkata apa saja.


6- Kita tidak akan merenung mata orang yang kita
cinta. Tapi kita akan selalu merenung mata orang
yang kita suka.


7- Bila orang yang kita cinta menangis, kita akn
turut jua menangis. Bila orang yang kita suka
menangis, kita akan cuba untuk membuat dia gembira.


8- Perasaan cinta bermula dari kata. Perasaan suka
bermula dari telinga. Jadi, jikalau kita berhenti
menyukai seseorang yang kita suka umpama kita
membuang telinga kita. Tapi jika cuba menutup mata
cinta berbuah menjadi airmata. Setiap orang yang
hidup akan mengalami ini dalam hidup mereka